четвер, 5 березня 2015 р.

Вітаємо зі святом 8 Березня!



 

Що пишуть в Інтернеті про походження цього свята? 

У 1910 році на Міжнародній конференції жінок у Копенгагені Клара Цеткін проголосила ідею відзначення 8 березня.

Все почалось із протесту текстильниць Нью-Йорка проти важких умов праці та низької заробітної плати. Це було 8 березня 1857 року. Тепер ця історія має право називатись легендою чи міфом, бо дослідники сумніваються в її реальності.
8 березня 1908 року відбулась ще одна масова демонстрація в Нью-Йорку за надання жінкам виборчого права та підвищення зарплатні. Тож початково 8 березня – день боротьби жінки за свої права.
Однак до 1914 року свято відзначалось у різні дні березня. 


З інших джерел:
8 березня, виявляється, має і єврейське коріння. Є таке свято – Пурім, яке відзначається на початку березня. Це пам'ять про те, як цариця Есфір врятувала іудеїв від знищення. Кажуть, Клара Цеткін була єврейкою, тому не дарма обрала саме таку дату. 


Хто відзначає це свято?
В 1977 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 березня днем боротьби за жіночі права – Міжнародний Жіночий День.
Це офіційний вихідний у більшості екс-радянських країнах. Це свято також відзначають в Анголі, Буркіна-Фасо, Камбоджі, Китаї, Лаосі, Македонії, Монголії, Сербії, В’єтнамі тощо.
Серед західноєвропейських держав 8 березня святкують в Італії. Кажуть, там жінок вітають жовтими мімозами і шоколадом. Святкують його і у Німеччині, Франції, як правило, вихідці із пострадянських країн. Бо в Європі натомість активно відзначається День Матері. 

Немає коментарів:

Дописати коментар