вівторок, 9 вересня 2014 р.

9 вересня виповнилось 186 років від дня народження Льва Толстого


Лев Толстой народився і провів своє дитинство в садибі Ясна Поляна Тульської губернії.
 Його завжди цікавили знання, які могли бути застосовані в повсякденному житті. Саме такі знання він намагався дати селянським дітям, для яких у 1859 р.відкрив школу в Ясній Поляні.
В цій школі Лев Миколайович викладав історію і математику, писав і випускав книги для дітей. В 1874 р. вийшла "Арифметика".
Л.Толстой був проти розміщення в підручниках важких задач і громіздких правил. Він із задоволенням придумував умови до задач і часто найбільш цікаві пропонував своїм гостям.

Задача

Косарі повинні були викосити два поля . Почавши зранку косити велике поле, вони після полудня розділилися: одна половина залишилася на першому полі і до вечора його докосила, а інша перейшла косити на друге поле площею вдвічі менше першого. Скільки було косарів, якщо відомо, що впродовж наступного дня решту роботи виконав один косар? 


Розв’язання


На першому полі косарі пропрацювали 1/2 дня - вся бригада і 1/2 дня - половина бригади, що складає 3/4 робочого дня. На другому полі впродовж першого дня працювала 1/2 бригади, тобто затрачено 1/4 робочого дня цілої бригади. Поскільки площа другого поля в 2 рази менше першого, то для того, щоб викосити його, вся бригада повинна була б працювати 3/8 дня. Отже, на другий день на меншому полі залишилось 3/8 - 1/4 = 1/8 частина роботи всієї бригади за день. А поскільки цю роботу виконав один косар, значить вся бригада складалася з 8 косарів. 


Відповідь: 8 косарів.





Немає коментарів:

Дописати коментар