понеділок, 14 березня 2016 р.

Сьогодні День пі

Сьогодні День пі — неофіційне свято, присвячене числу π. Воно святкується чотирнадцятого березня, що в прийнятому, зокрема, в США форматі записується як 3.14, і являє собою три перші знаки числа π. Зазвичай свято розпочинається о 1:59 ночі, що разом з датою складає перші шість знаків числа π (3.14159).
Учні Кам’янопотоківської школи І-ІІІ ступенів імені М.С.Новохатька вирішили також відсвяткувати цей день, створивши живу букву π.


Цікаві факти:
  • Вперше буква π - 16-та буква грецького алфавіту - була використана в 1706 році англійським математиком Вільямом Джонсом для позначення відношення довжини кола до її діаметра. Загальноприйнятим це позначення стало після публікації робіт Леонарда Ейлера в 1737 році.
  • Число π намагався вирахувати ще Архімед. Легенда свідчить, що саме за цим заняттям вчений був убитий римським солдатом. Перському математику Аль-Хорезмі (780р. - 850р.) стали відомі перші чотири цифри.
  • Деякі люди присвятили багато років обчисленню числа π. Так, голландський математик Лудольф ван Цейленг витратив десять років на обчислення числа з 20 десятковими цифрами, цей результат був опублікований в 1596 році. «У кого є бажання, нехай рахує далі», - написав учений в закінченні своєї праці. Після смерті в його рукописах було виявлено ще 15 точних цифр числа. Лудольф заповідав, щоб знайдені ним знаки були висічені на його надгробному камені. На його честь число іноді називали «лудольфовим числом», або «константою Лудольфа». Це було в 17 столітті, коли всі обчислення проводилися на папері.
  • На сьогоднішній день за допомогою суперкомп'ютерів обчислено 13 трлн. десяткових знаків числа π. У серіалі «Зоряний шлях» один з персонажів перемагає злий комп'ютер, запропонувавши йому обчислити останню цифру числа. Той не витримав перевантаження і згорів.
  • У першому мільйоні десяткових знаків поєднання 12345 зустрічається кілька разів.

Тим часом День числа «Пі» збігається з днем ​​народження знаменитого вченого Альберта Ейнштейна, який розробив ряд теорій, що визначили розвиток сучасної фізики.

Немає коментарів:

Дописати коментар